mandag 24. januar 2011

Lydbokens renessanse

I mitt unge liv gikk det mye i kassetter med Hakkebakkeskogen, og de kassettene med hefte der du skulle bla om "når du hører denne lyden... *plingeplingeling!* ... så kan du bla om til neste side". Det var uhorvelig populært, og de fleste jeg kjenner hadde sine favoritter som de gjerne kunne ut og inn. Det var også noen ganger at vi på familiebilturer hadde med lydbok som alle kunne høre på da vi, for eksempel, kjørte fra loppemarked til loppemarked i Sverige.

Og så kom det en lang periode da jeg trodde at lydbok ikke var noe for meg, at det på en måte ikke passet helt inn i mitt liv. Og dessuten følte jeg at det er fint å klare seg uten underholdning hele tiden - altså bare gå en helt vanlig tur eller ta et tog uten å dø av kjedsomhet selv om man ikke har noe "å høre på", eller skrekk og gru (?), et spill på mobilen eller noe i den dur. Likevel... 

Nå har lydboken fått sin renessanse i mitt liv. Etter et år med tog til jobben og tung veske full av bøker for å ha noe å lese i dersom det skulle passe seg, har jeg igjen funnet tilbake til lydbokens genialitet. 

iPoden er lett uansett hvor tunge eller lette bøker som ligger på den, og jeg blir beriket på vei til og fra jobb. Bonus! Nå er det Innsirklinger av Carl Frode Tiller. Før det var det Eating Animals  av Jonathan Saffran Foer. Og før det igjen var det taler av Dalai Lama. Veldig flott på tre, jepp, helt forskjellige måter. Samtidig - det er hjerte i alt dette, og ting henger mer sammen enn det ser ut ved første øyekast. Før jeg vet ordet av det er jeg en leende, klok, inspirert, miljøvennlig, harmonisk, menneskeelskende, alt-elskende veganer. 

Hva skal bli din første/neste lydbok?Trikset er å låne lydbøker på biblioteket (husk å bruke MappaMi, så du kan reservere eller stille deg i lånekø og få akkurat det du vil ha), eller å kjøpe lydfiler relativt billig og laste ned på nettet. Det å kjøpe en ny lydbok hos bokhandleren til 400 kroner er kanskje å ta litt hardt i hvis man kan slippe? 


3 kommentarer:

 1. Lydbøker er fantastisk! Før det norske markedet får en egen plattform for nedlasting av digitale lydbøker (foreløpig er det hovedsaklig det antikke mediumet audio-CD, eller kanskje middelaldermediumet mp3-CD man får norske bøker på), så anbefales nettstedene www.audible.com, www.theaudiobookstore.com. De er utrolig innholdsrike, og har de fleste typer litteratur. På engelsk altså. Billig er det også! Jeg kan også anbefale www.soundstrue.com , og www.learnoutloud.com.

  SvarSlett
 2. Visstnok er det enda billigere å laste ned lydbøker ved hjelp av fildeling. Ulovlig er det også.

  Min erfaring er at det er stor kvalitetsforskjell på de som leser inn bøkene. En av de beste jeg har hørt er George Orwells "1984" på engelsk. Jeg husker ikke hva skuespilleren heter, men han var ekstremt god til å lese.

  Andre ganger har innlesingen faktisk fått meg til å slutte å høre på boka. Enten fordi innleseren "overdriver" stemmene til karakterene (f.eks. i en bok av Murakami), eller fordi jeg ikke klarer å høre på stemmen i lengden (f.eks. Per Petterson som leser sin egen bok).

  Men lydbøker er genialt! Lån på biblioteket og overfør til din egen mp3-spiller!

  SvarSlett
 3. Hurra hurra, to kommentarer til meg! :) Veldig bra tilleggsinformasjon, darlings. Tusen takk for det!

  SvarSlett