onsdag 12. januar 2011

Gamle og nye venner i matskapet - linser og spirulina


Jeg har hørt rykter om vegetarkurs på søttitallet med skumle linsesupper på menyen. Det er rimelig å tro at det var mange som var skeptiske til  linsene og bønnene, jordfargene og de nye konsistensene. Den gang var det kanskje forbeholdt mer alternative kretser å sette pris på linser? Eller kanskje de mer åpensinnede? Helsefrikene? Miljødustene? Det er jo litt skummelt med nye ting. 

Og nå da?

Linsenes popularitet ekspanderer stadig over det ganske land. Hurra for det! De fleste jeg kjenner har mat med linser eller bønner en gang i blant, mange som om de aldri har gjort noe annet, andre med litt større forsiktighet. Her hos oss spises linsene ofte og med stor apetitt. De er smakfulle, sunne og billige. Masse variasjonsmuligheter er det også; man kan besøke de fleste kontinenter med ulike linseretter. De forskjellige linsetypene egner seg også godt til eksperimentering. Man kan bruke linser i den mest sofistikerte og romantiske rett for to, eller en enkel linsesuppe til horder av folk. Altså - de små, runde, flate dingsene kan redde deg i trange tider, og glede deg i gode tider, både kulinarisk og sosialt. Verdt å få med seg, altså. 

Når jeg lukker øynene og tenker linsesuppe ser jeg for meg våte kvelder i Bergen, invitert inn i fantastiske kollektiver med fantastiske folk, friske, rare, søte gutter med røde kinn og regn i håret, som 
lukter ull og helios-produkter, og kvelder som aldri tar slutt. Store jerngryter som blir satt midt på bordet, og det er mat til alle. Sånn som det skal være.

Det kommer garantert oppskrifter her etterhvert. For det er fortsatt mange jeg kjenner som ikke helt vet hvor man skal starte, og mitt beste tips er å starte med å lære seg én rett, og så arbeide seg utover etterhvert. Slik som alt annet – et skritt om gangen. Mer linser, bønner og vegetarmat er godt for deg og godt for miljøet.

Her, en mandagsmiddag med grønne linser, løk, hvitløk, gulrot, spisskål, sitronsaft og koriander. Med basmatiris til. Og grillet aubergine og squash utenfor bildet. Du ser at det er bra for deg.

Det er så gøy med helt nye ingredienser! Noe som jeg aldri hadde prøvd før, var spirulina. Så da vi fikk en pakke i posten fra London som inneholdt denne algeveksten ble jeg hoppende glad. Spirulina er en ferskvannsalge som er utrolig sunn og veldig populær i muligens begrensede, men stadig ekspanderende, miljøer rundt omkring i verden. Spirulinaen i pakken vår er et mørkegrønt pulver. Det lukter skikkelig sushi! Derfor ble vi ganske overrumplet da vi skulle ha det i frokostjuicen vår. Det var i går. Men i dag tok vi ekstra mye sitron oppi, og noen bløtlagte gojibær. Det var mye bedre! Regner med at morgendagens juice blir en slager. Åh, som jeg gleder meg til fortsettelsen på dette. 


2 kommentarer:

  1. Du bør ikke bruke sitron sammen med alger, det hindrer opptak og gjør at det blir krøll med syre/base. :-)

    SvarSlett
  2. Oi! Takk for det! :) Flaks at jeg ikke har brukt spirulina med sitron på en stund nå, det er en dyr ingrediens å "sløse" med...

    SvarSlett