tirsdag 25. januar 2011

Rå magiske kuler - fruktfrønøttekakaokokoshimmelenIkke la gamle minner ødelegge din nysgjerrighet. Denne kulen er IKKE laget av sukker, delfiafett, knuste kjeks, kakesmuler eller noe sånt. Ei heller rom. Ikke at vi skal baksnakke den slags. La oss heller rose frø, nøtter og mystiske bær og frukter opp i skyene, for deres smak, konsistens og velgjørende egenskaper. Disse konfektkulene er 100 % rå, nydelige, næringsrike og latterlig enkle å lage. 


Her har vi altså samlet ingrediensene du trenger til magiske kuler. Men la meg først få si, at det finnes uendelige kombinasjoner som blir utrolig deilige - det du må vite er at det er de tørkede fruktene som gjør at ting henger sammen, og daddelen fungerer som en magisk karamellmasse!

Dette var det jeg brukte til fem kuler, dvs. en nokså liten, uskyldig porsjon:

3 store, myke dadler av god kvalitet
6 incaberries
ca. 10 gojiberries
1 paranøtt
1 ts solsikkefrø
1 ts sesamfrø
5 mandler
1 ts rå kakao i små biter
kokosmasse (til slutt!)

Nøtter, kakao og evt frø mortres eller finhakkes. Goji- og incabær hakkes. Mos alt sammen med dadlene (som du må ta ut steinen på og hakke lett først). Hvis massen virker bløt, ha oppi mer nøtter/frø. Hvis den ikke vil henge sammen kan du prøve med litt mer daddel. Del massen i 4-5 biter, lag kuler, og rull i kokosmasse.


Se! Nam nam. 

Håper du tror meg når jeg sier at dette er genialt og fabelaktig godt! Og du kan godt bare bruke en type nøtter, ingen frø, ha oppi litt kanel, bruke kakaopulver i steden for rå kakao, du kan rulle i kakao i steden for kokos, eller hakkede nøtter i steden for kokos, kokos inni i stedenfor utenpå, kutte ut goji og incabær hvis du ikke har (hørt om det), du kan bruke rosiner, du kan riste nøtter og frø først for å få fram aromaene... Ja. Alt det, og mye mer. Og, som sagt ovenfor: Hvis massen virker bløt, ha oppi mer nøtter/frø, hvis den er for smuldrete, prøve med litt mer daddel, eller kanskje litt honning. Jeg vil dog anbefale å forsøke med incabær her, for det er så syrlig og perfekt til daddelens dype sødme! 

Og apropos incabær, gojibær, råkakao og sånn. Har du smakt det? Det er utrolig godt! Og veldig sunt. Det kan du blant annet bestille her eller kjøpe her hvis du bor/er i Oslo. Når man bruker så mange forskjellige typer bær, nøtter og frø i en liten "rett" får man i seg mange forskjellige vitaminer, mineraler, antioksidanter, bra fett og proteiner. Daddelen er så klart veldig søt, men hvem er ikke det? 

Har noen fortalt deg hvor bra du er, i dag? Du er helt unik!

4 kommentarer:

 1. Oi, det så fantastisk ut!

  Du er også unik, håper dere har det bra :)

  SvarSlett
 2. nam! det hørtes utrulig digg ut:D

  Astri

  SvarSlett
 3. tøyen t-bane stasjon26. januar 2011 kl. 23:30

  mmmm.... det fikk meg til å tenke på en hjemmelagd blues:

  vi kjørte naturligvis sørover. veien var øde. kysten nær. menneskene få. vi kjørte en gammel bil som hadde både dårlige og gode dager. den kremtet og vi kremtet. vi ga den hostesaft og røyket selv sigaretter.

  vinden var vår følgesvenn. vinden og været. vi reiste sørover og vokste oss større. vi ble kjent med melankoli og kjærlighet. begge ble gode venner. et godt selskap. åndene så på oss med omtenksomme smil. de passet på oss. vi var glade skinnende vesener. av og tvilte vi, men aldri på veien. vi tvilte på livet, på det vi ikke visste noe om. det var godt.

  om morningen hilste vi på solen og lyset. vi spiste alltid frokost med solen. og dagen, ja dagen spilte oss aldri ett eneste puss. den stilte opp gang på gang og hadde et omskiftelig pennestrøk.

  regnet og melankolien snakket mye sammen. de var gode venner, men passet på å ikke spise hverandre opp. dagen hadde gitt dem streng beskjed om det. vi derimot, vi som var barn ja vi førsøkte ustanselig å få regnet og solen til å møtes. når åndene var ekstra snille lot de det skje og fargene fylte himmelen. vi elsket det og åndnene smilte overbærende. det var godt.

  SvarSlett
 4. tøyen t-bane stasjon har nå fått meg helt på gråten her. Det var utrolig vakkert! Tusen tusen takk. Tusen takk igjen.

  Gerhard - tusen takk for det! :) En gang kan vi møtes igjen alle sammen og lage magiske rå kuler og snakke og drikke te hele natten. Kanskje før 2012? Klem til deg og Silje.

  Astri - vakre søster mi, nå gleder vi oss til du kommer hjem.

  SvarSlett