søndag 6. februar 2011

Av og til tenker jeg at det hadde vært deilig å være i New York, eller kanskje London, og spist skikkelig fresh og supersunn mat på en restaurant hvor kokkene virkelig KAN og ELSKER å lage vegetarisk mat. Men oftest er jeg ikke i London, og enda oftere er jeg ikke i New York. Så da får jeg lage maten selv!

På menyen på vår underground kjøkkenrestaurant i dag står det:

Hei-vår-salat med euforisk dressing 


Misosuppe med mimoso-kuttede grønnsaker 

(mimoso er spansk, og det betyr tander, sart, kanskje også litt yndig og sånn. Og faktisk også kjælen. I hvertfall et ord som blir hyppig brukt her i huset. Fint ord, ikke sant?)

Dressingen: 


Kombinasjonen mynte, koriander og dill er som en hellig treenighet, den må oppleves for at du skal tro på den. Masse finhakket fersk mynte, koriander og dill, et knust hvitløksfedd, gjerne fersk, en ts grov sennep, en dæsj honning, en raus sprut sitron, salt og pepper blandes godt. Rør så inn olivenolje litt etter litt. Smak deg frem!
Jeg anbefaler denne dressingen til enklere salater også, og den passer også fantastisk godt til potetsalat.Salaten:
Til to personer: Hakk en hel rød paprika, og skrell og riv en hel liten rødbete, eller en halv stor - etter ønske og behov. Legg oppi en bolle og rør inn minst 3 spiseskjeer av dressingen (resten av dressingen bruker du dagen etter, til noe annet!). En halv avocado pr. person i biter, litt agurk. Rist frø i en stekepanne, jeg brukte solsikke- og sesamfrø. Legg en stor haug rødbetblanding på hvert fat, legg oppå agurk og avocado og strø over frøene. Yes! (Dersom du har lyst på et mer mettende måltid, kan du med stort hell blande inn kokte kikerter, bønner eller linser i rødbeteblandingen. Det går også an å steke halloumi-ost på pannen og legge på salaten til slutt. Og du kan servere med brød eller knekkebrød.)

Misosuppe:
Skjær en gulrot i tynne staver, vårløk i tynne ringer, finstrimle litt kål,  noen sukkererter i biter (og/eller noe helt annet - f.eks. er alger deilig og sunt å ha oppi, og i tillegg helt i tråd med tradisjonen. Og lov å si i fra til meg hvis du ser grønnkål i butikken, det hadde også passet veldig bra!). Legg grønnsakene i to skåler (eller så mange skåler som dere er folk). Hell på kokt vann. La stå en liten stund, legg gjerne på et fat som lokk. Ha oppi en raus teskje misopasta i hver kopp. Rør rundt. Smak til om det er nok miso oppi - kanskje må du ha oppi litt til, eller ta oppi litt mer vann. Server!

Litt om miso for de uinnvidde: Miso er fra Japan, det er deilig og sunt, og i tillegg vegansk. Det var buddhistiske munker som begynte å lage det. Man kan sammenlikne det med en slags buljong. Det er vanlig på sushiplasser, så i Norge er det kanskje flest sushielskere som er vant med det? Ikke vet jeg hva folk spiser rundt om i de tusen hjem. Nok om det. Det kan lages som en enkel buljong, eller tilsettes grønnsaker, nudler og alger. Det kan også brukes som smakstilsetning i andre retter. Misopasta kjøpes vanligvis ferdig, på glass eller i pulverform. Det KAN (selvsagt) lages hjemme men det tar lang tid - ikke type fire timer, men minst et år, for det må fermentere. Så her er ferdigprodukt lov, og ingen skam. Misoen lages av soyabønner, noe som inneholder stivelse, ris eller bygg, salt og gjær. Dette får så fermentere, altså gjære. Jeg brukte barley miso, med bygg altså. Den er rødbrun på farge. Les anvisningen på pakken dersom du bruker miso i pulverform. Visstnok er det best å tilsette misopastaen helt til slutt, og hvis du har pulver er det lurt å røre det ut i litt varmt vann før du tilsetter det i resten, slik at det ikke blir klumper. Jeg kjøpte min miso på Supernature. Der kjøpte jeg også alger. Jeg vet at de har det flere andre plasser også, for eksempel på Røtter. Miso passer bra når som helst på døgnet, synes jeg.

Nå har du (hvis du gjorde som jeg sa) et fargerikt, fristende, lett, sunt, vegansk måltid foran deg.
Spis! Kjenn at du er på rett sted.

Mmm, deilig å være på rett sted til rett tid. 

9 kommentarer:

 1. hei elri..du har alltid vært flink med ord ♥ legger meg til som følger,jeg

  {lisa-marie}

  SvarSlett
 2. men hva med proteinet? som veggis (eller bare mandagsveggis) trenger man virkelig proteiner i alle måltider.

  SvarSlett
 3. Hei Lisa Marie. Tusen takk! :) Hurra!

  HGK - ja, så klart. Som du ser bruker jeg misopasta - den har protein i seg. Og jeg bruker masse frø på salaten. Avocadoen inneholder også litt protein, og veldig mange aminosyrer. I tillegg foreslår jeg at de som har lyst kan ha i kikerter, bønner eller linser! Uten ekstra kikerter/linser/bønner og evt. brød er dette et lett måltid, det burde jeg kanskje ha understreket. :) Fint at du påpeker det. Jeg benytter meg av ulike proteinkilder. Uansett, når vi er inne på temaet - i vår kultur er det veldig overdrevent hvor mye protein et menneske trenger.

  SvarSlett
 4. Takk for svar! Det spørs litt på aktivitetsnivået om folk trenger mye eller lite protein. Jeg må for eksempel spise en del proteinpulver fordi jeg trener mye og spiser vegetarisk. Man må legge i seg utrolig mye vegetabilse proteinkilder for å få nok når man skal ha i seg ca. 130 gram protein hver dag.

  SvarSlett
 5. Èn unge eller to, Elri, og du skal se du har Toro i gryta du òg....!
  Ellers fascinerende lesestoff du presenterer her..
  Håper du har det bra! Jan Roar

  SvarSlett
 6. Hei Jan Roar! Hehe. Morsomt sagt. Det vil tiden vise. Men jeg har mine tvil! Hvis det skjer, så skal du få et års gratis forbruk av misopasta fra meg. :)
  Håper at du også har det bra. Har hørt at du har det bra! Supert.

  SvarSlett
 7. Hei igjen Elri! Må bare få skyte inn at i skrivende stund har Toro bestemt seg for å kutte ut smaksforsterkeren natriumglutamat(E621)fra produktene sine. Dette stoffet er jo som kjent omdiskutert og blir beskyldt for å være roten til mye vondt. Men spøk til side - vi prøver òg i størst mulig grad å lage maten fra scratch selv! Selv om det blir dårligere tid med to småtasser rundt føttene - er det desto viktigere! Take care!

  SvarSlett
 8. Det er bra at Toro kutter ned på det verste, siden det er mange som spiser mye ferdigprodukter og halvfabrikata. Så bra at dere lager mat selv også, det er jo best! :) Jeg synes at det er så koselig å lage mat, og en verdi i seg selv, så jeg håper at jeg alltid kommer til å ha tid til å gjøre det - eller, prioritere det. Og ofte trenger det jo ikke å ta så lang tid heller. Men jeg hører det fra de fleste småbarnsforeldre at det er krevende å ha barn, og at man får dårligere tid! Og hvordan det eventuelt blir for oss en gang gjenstår å se. Så jeg vil absolutt ikke belære, men veldig gjerne inspirere. :) Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 9. HGK . ja, jeg er klar over at det varierer veldig. Det må nesten enhver både sette seg inn i og kjenne etter, det er utrolig viktig å få i seg det man trenger! :) Selv spiser jeg i hvertfall masse proteiner fra mange forskjellige proteinkilder. Og det er jo så mange fantastiske ting man kan lage, så det er aldri noe problem å få i oss nok proteiner fra forskjellige proteinkilder, bare en stor fryd. :)

  SvarSlett