tirsdag 10. mai 2011

Pizzafest!

Gode tomater... 

Ovnsstekte eller grillede grønnsaker... Aubergine, squash og gresskar.

Verdens enkleste tomatsaus -  masse tomat, masse hvitløk, oregano. Litt salt. Svak varme så tomatene blir myke og ikke svis, så kan du skru opp litt når det har blitt mye væske. Når sausen har kokt inn kan man velge å blende den, la være, eller blende halve og få en skikkelig favorittsaus, delvis smooth og samtidig deilige biter igjen. 

Løk, til å legge på pizzaen i strimler.

En super deig! Med litt grovt mel. Og kanskje litt oregano eller timian, det ser fint ut og smaker så klart deilig. Laget med lite gjær, og hevet lenge. 

Alt som skal på pizzaen ligger klart til deigen skal kjevles, da blir det lett å få en fin pizza-flow. Og det må man ha.

Basilikum - til salaten. Masse! 

Med bakt gresskar og chevré. ÅH! Perfekt kombinasjon. Pinjekjerner hadde vært helt flott også. Eller valnøtter. 

Aromasopp og roquefort. Nydelig! 

Salat med lilla paprika, ruccola, issalat, spinat, basilikum og dill. Med nypresset sitronsaft blandet inn. Perfekt med en frisk og samtidig smaksrik salat til pizza. 

En med alt, ser det ut som. 
Alle elsker pizza! Og derfor er det perfekt å lage pizza når man er mange samlet, særlig hvis noen er litt vegetar-skeptiske. Våre vegetarpizza-skills sjarmerer alle. Hurra!

1. Lag en smidig og god deig, kna den godt og bruk gjerne mindre gjær enn det som tradisjonelt i norske kjøkken har vært vanlig. Da kan deigen stå og kose seg og heve i flere timer mens du koser deg i flere timer med å se på grønnsakene i motlys og sånn.

2. Ovnsstek noen grønnsaker hvis du vil det. Bare pensle med litt olje først, og evt. litt salt og pepper på, og så, smock inn i ovnen på 200 grader - følg med, for plutselig er det bare brente små biter igjen av det som engang var.

3. Lag tomatsausen, på din måte eller den måten som står beskrevet under bildet over.

4. Skjær opp grønnsakene som skal legges på rå, f.eks. løk, paprika, sopp. Riv eller skjær ost dersom du skal bruke jarlsberg etc. Anbefaler å bruke noen smakfulle oster i tillegg, for eksempel chevre og roquefort. Disse kan gjerne matches med ulike grønnsaker, så får du forskjellige pizzaer. De sistnevnte ostene rives/smuldres og legges i større biter, eller chunks, som noen liker å si, rundt omkring på pizzaen.

5. Lag en herlig og frisk salat, gjerne med friske urter og sitronsaft til dressing.  

6. Del opp deigen, og kjevle tynt! Smør på tomatsaus. Stør evt. på kapers - det anbefales å skylle kapersen i vann først, så holdes smaken mer sentrert inni kapersen og flyter ikke ut over alt. Strø over det du vil strø over, ha på ost - ikke nødvendig å dekke hele pizzaen med ost, la det være litt luft her og der,  fint å legge på endel grønnsaker oppå til slutt, gjerne der det ikke er ost. Da får du både sprø ost og en vakker pizza. Stek pizzaen på 225 grader eller mer, dersom du har varmluft på ovnen kan du steke flere pizza samtidig, og det er intet mindre enn genialt. Følg med! Ta den ut når den er gylden og bunnen er sprø.

7. Til servering; salat, revet parmesan, olivenolje, salt og pepper.

Et festmåltid! Alle blir glade og fornøyde! unntatt de som ikke tåler melkeprodukter, gluten, bare spiser rå mat. Men jeg kan ikke tenke på alle hele tiden, særlig ikke de som ikke er der! Suksess for vegetarianerne og de kjøttelskende, de sistnevnte som nesten ikke kan tro sine egne euforiske smaksløker.

7 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. kjenner du denne:

  http://simplybreakfast.blogspot.com/

  -den inspirerar,
  som du.

  SvarSlett
 3. Astri - jaaa! Jeg er enig!

  Rosa+epler, tusen takk! Nydelig link. Åh, frokost, det er bra greier. (gleder meg til i morgen, lurer på hva jeg skal ha til frokost!)

  SvarSlett
 4. Hmmm, gresskar på pizzaen??!! Spennende. Det skal jeg prøve neste gang :)

  Jubb

  SvarSlett
 5. skam deg som ikke tenker på meg som verken spiser gluten eller melk, altså!! hihi :) heldigvis kan man spise pizza for det om

  SvarSlett
 6. Jubb - ja! Det er utrolig bra i kombinasjon med chevre. Men husk å ovnsbake det først! Og husk chevre. Søtt + salt! :)

  Tinekatrine - jeg tenkte på deg. :) Mens jeg skrev det! Men alle som var til stede da pizzaen ble servert ble glade, altså.

  SvarSlett