lørdag 26. mars 2011

Suppe nummer tre med gule linser
Som den trofaste og kløktige leser du er (jeg har 18 følgere, jippi! Har du husket å legge deg til?) har du kanskje lagt merke til at de siste tre innleggene er nokså like? Alle omhandler mat. Ikke noe hvitløk og chili, ingen løk heller. Vårløk og gule linser går igjen - og det blir en suppe til slutt. Og minst én salat. Hmm... Mystisk!

Her får du oppskriften på en mild suppe med gule linser, kummin, korianderfrø, appelsin og blomkål. Selv om alle suppene inneholder og utelater endel av de samme nøkkelingrediensene har hver suppe sin egen personlighet.

Ingredienser (til ca. 2 personer):

200 g gule linser
1-2 gulrøtter i biter
1-2 vårløker, finhakket
2 ts kummin
1 ts korianderfrø
1 kanelstang eller 1/2 ts kanel
2 lime
1 appelsin
1/2 boks kokosmelk
1/4 blomkål, 1/2 hvis den er liten - bruk de små blomkåltrærne og evt. stilken i små biter
litt ingefærrot, finhakket
himalayasalt (eller vanlig salt)
evt. litt gurkemeie
koriander
kokosolje eller annen olje det går an å steke med

Rist kummin og korianderfrø i en gryte til det dufter deilig og har blitt gyllent. Ha krydderne i morteren, og knus dem - finn frem urmennesket i deg og dans gjerne en liten dans for moder jord, for eksempel. (Dersom du ikke har morter, skaff deg en så snart du kan, og bruk ferdig malte krydder så lenge - disse egner seg ikke spesielt godt til risting så hopp over dét). Varm oljen på middels varme. Surr vårløken - til den har blitt myk og blank, ja. Ha oppi krydderne og ingefæren. Skyll linsene. Ha dem oppi. Ha oppi vann - start med 3 dl og ha oppi mer etterhvert som linsene sveller. Ha oppi gulrotbitene, kanelstanga og kokosmelken. På bildet ser du at min kokosmelk er frossen - det er fordi jeg frøs ned resten da jeg brukte en halv boks forrige gang. Kok på svak - middels varme til linsene har svellet godt ut - ca 30 minutter eller mer, det kommer an på ønsket konsistens fra din side. Nå kan du enten blende suppa, slik som jeg gjorde, eller bruke den som den er. Så har du oppi de bittesmå blomkålbukettene, og lar suppa stå litt på svak varme til disse har blitt så møre som du vil ha dem. Så må du ha oppi salt, saften av en appelsin og saften av en lime. Jeg hadde også oppi et lite dryss gurkemeie for fargens skyld. Server med masse fersk, hakket koriander (gjerne mer enn på bildet!) og - surprise! - en limebåt!

Og salaten da? Den kommer etterpå. Så klart.

2 kommentarer:

  1. jeg følger deg, men via bloglovin :)

    SvarSlett
  2. Aha! Det går også an, altså. Visste ikke det. :) Hurra!

    SvarSlett