fredag 20. mai 2011

Supersalat med bønner, koriander og Kate Bush


Denne salaten er: digg, relativt billig, mettende og skikkelig sommerfunky. Den passer derfor superbra til parkliv og glade lunsjer. Ta den for eksempel gjerne med på grilling, det liker den. Den er en skikkelig konsistensfest med de ferske maiskornene, bønnene og mandlene i. Det går godt an å spise den til middag også, alene eller som tilbehør til alskens andre ting. Var det noen som sa guacamole? Hør gjerne på Kate Bush mens du lager maten, det gjorde jeg. Funker som bare det!

Du trenger:

300 gram mørkokte bønner, helst selvkokte (det er best!) (dvs. ca. 150 g. ukokte? Legges i bløt over natta, skift vann og kok til de er møre)
1 fersk maiskolbe
1 lime
hvitløk etter smak
chili etter smak
en liten kopp bløtlagte mandler, eller ristede mandler
2-3 tomater
fersk koriander, et raust knippe
rødløk eller vårløk hvis du vil
salt
extra virgin olivenolje

1. Bland limesaft, salt og finhakket hvitløk og chili. Husk å lukte på hendene etter at du har klemt ut safta av limen - åh! For et liv! Bland inn de ferdigkokte bønnene. Kan godt gjøres en stund før resten - rør av og til slik at bønnene tar til seg smaken fra den lette marinaden.

2. Ta av blader og hår fra maiskolben. Del den i to. Vask de to bitene. Brekk av maiskornene - det er en øvelsessak. Sett deg gjerne ned og kos deg med litt musikk mens du gjør dette, for det tar litt tid - og det er SÅ verdt det - ferske maiskorn er helt nydelig. Når du har tatt av maiskornene koker du dem i ca. fem minutter i lettsaltet vann. Skyll maiskornene i kaldt vann.

3. Hakk tomatene, og evt. rødløk i bittesmå biter*.

4. Hakk mandlene i litt mindre biter - ikke finhakke, mer sånn 2-3 biter pr. mandel. Sånn cirka!

5. Finhakk korianderen.

6. Bland alt, og ha i en klunk eller to med olivenolje. Kan spises med en gang, og kan også godt stå en stund.

*Rødløkbonustips: Når man har hakket rødløken i små biter kan man legge den i en blanding av masse limesaft, litt vann og salt. Rør litt, og la stå i ca. 15 minutter. Hell av væsken. Nå har rødløken fått en meget flott karakter, mindre skarp og mer søt og aromatisk. Limen og saltet er rødløkens tryllekompanjonger. Mmm, nydelig. Slik gjør de det i flere land i Latin-Amerika, jeg lærte det i Ecuador for over ti år siden.

Etter at du har spist kan du kose deg med denne flotte musikkvideoen på youtube.

1 kommentar:

  1. Kate Bush og mais! Noe av det mest næringsrike i verden! Iallefall i kombinasjon!

    SvarSlett