onsdag 11. mai 2011

Årets første matauk = euforisk glede i heimen

Disse grønne har det morsomme navnet SKVALLERKÅL. Jeg må le. Planten blir også kalt hanefot. Den kan brukes i salat, suppe og smørdampet. Tipper den også passer i en pai. Her havner den nok i en suppe med gulrøtter, sellerirot, potet og kanskje litt hvite bønner? Husk å plukke de unge skuddene, gjerne de som ikke helt har foldet seg ut ennå. 

Brennesle! Ble jeg brent? Ja! Brukte jeg hansker? NEI! Jeg er tøff! (men jeg brukte en liten serviett, det hjalp litt) Nesle, du blir suppe! 

Nye skudd av geiterams. Disse har blitt kalt fattigmannsasparges, og med en gang jeg kom hjem ble disse middagen min, stekt i smør i en liten panne, servert på scones og med smeltet mozzarella. Og en corona til... 

Mjødurt! Denne lukter skikkelig sommer, og blir herlig te. Jeg har tørket en del mjødurt de siste sommerene, og teen er veldig sommeraktig. 

Sånn ser mjødurten ut. Dette er ung mjødurt. Det er nok å ta av, over alt i hele Norge vil jeg tro, og langt uti sommeren. 

Sesongen for matauk for grønnsakselskere har startet! Dagens tips fra meg er sunt og superøkonomisk! Du får både trim og god, sunn, fersk mat, som har vokst opp helt av seg selv uten bruk av giftige sprøytemidler, det er gratis OG miljøvennlig. I tillegg får man være ute i naturen, og frisk luft og kontakt med elver, skog og vakre skuer er godt for kropp og sjel. I dag heiser jeg flagget helt til topps, og dét for MATAUK!

En flott sykkeltur opp til Maridalen (eller i hvertfall sånn ca., jeg er ikke helt sikker på hvor Maridalen begynner) bevæpnet med to papirposer og en plastpose, pluss en serviett, førte til funn og innhøsting av herlige grønne saker. Hurra! Dersom du vil plukke selv, anbefaler jeg å gjøre det snart dersom du som jeg bor på en plass hvor sommeren allerede har kommet til tross for den våraktige datoen. Alle grønnsakene over er på sitt beste akkurat nå! Og du finner dem alle ved en sti nær deg, de er "den hvite manns fotspor" alle sammen (en annen urt har blitt kalt det i lange tider - vet hvilken? Uansett er det et passende navn for veldig mange spiselige planter - flaks!) Plukk de fine og nye eksemplarene, og pass på å plukke der hvor plantene ikke har fått masse skitt og støv på seg fra vei/tog/etc. Skyll godt når du kommer hjem! (Jeg skyller ikke mjødurten, men sjekker den godt - det er ikke lurt å ha vann på det som skal tørkes).

Er du klar?

3 kommentarer:

 1. Hurra! Inspirerende!

  SvarSlett
 2. Sykt bra! Jeg har vokst opp et steinkast fra en gigantisk geiteramsåker. Men visst jeg at det var spiselig? Ikke før nå!

  SvarSlett
 3. Anonym! Takk for kommentar! Jeg er superglad for å inspirere. :)

  Johannes! Nei, det er jo syyyyyyykt mye geiterams her i landet. Og det må vel være fordi bare en promille vet at de kan bruke den til litt av hvert. Jeg mener ikke at vi skal utrydde den, bare at den er en finfin ting som vi godt kan forsyne oss litt av, dersom vi husker å takke først, og etterpå. Du kan bruke de grønne bladene og tørke dem til te, og de kan visstnok også brukes i salat - husk å bruke de nye bladene. Og det med fattigmannsasparges - det er KUN når geiteramsen er skikkelig liten, og brekker lett når du tar av toppen - litt som asparges! Det er sååå kult. Og om sommeren kan man lage superduperfin rosalilla saft - det har jeg også til gode å prøve... Kanskje vi skal gjøre det sammen en gang?

  SvarSlett