mandag 11. april 2011

Suppe med savoykål, hvite bønner og sellerirot
Her kommer oppskrifta på en lett, klar, deilig og fargerik suppe. Hvis du er så heldig å ha grønnkål i hagen (eller ha funnet det i butikken - si fra i så fall!) så kan du veldig gjerne bruke det i stedenfor savoykål.

Du trenger (til 4-5 personer)*:

Savoykål (1/4 av en hel, max), 4 tomater, en hel sellerirot, 4-6 gulrøtter, et par kopper ferdigkokte hvite bønner, et par-tre vårløk, sitron, salt, olje, vann.

*Som alltid her hos meg: smak til og se hva som passer deg og ditt matskap best! Håper ikke dette virker skremmende. Matlaging skal helst være en løs og ledig lek synes jeg. Matlaging er en viktig oppgave, men det betyr ikke at det skal være gravalvorlig - smil og dans mens du kokkelerer - rynkene i panna kommer til å sette en bitter smak på suppa. Har du f.eks. to gulrøtter og ikke fire er det ikke feil å bruke bare dem, eller evt. bruke noe annet i tillegg.

Slik gjør du:

Vask, kutt og skrell grønnsakene. Ikke for små biter denne gangen. Savoykålen må vaskes godt - jeg skjærte bort det tykkeste av nerven, og skjærte resten av bladet i passe biter. Og for at kålen skal holdes best i kjøleskapet er det best å bruke blad for blad, og ikke begynne å skjære i hele kålen.
Biter av tomat, selleri og vårløk surres i en ganske stor gryte (dette er en stor porsjon) i ca. fem minutter. Ha oppi vann (her får du ikke noe mål. Bare ikke ta for mye, spe heller på med mer etter hvert!). Kok opp. Ha oppi biter av gulrot, savoykål og bønnene (dersom bønnene er meget myke kan du vente litt med dem!). Kok opp igjen. Skru ned varmen. La småkoke til grønnsakene er så møre som du liker dem.
Smak til med sitronsaft og salt. Server med brød, knekkebrød, flatbrød eller  noe helt annet. Gjerne sitronbåt. Oppskjært frukt til dessert!

God dag!

Hva skal dere ha til middag denne uka?

3 kommentarer:

 1. jeg er fortsatt litt skeptisk til hvordan du får suppene dine til å smake godt uten buljong (jeg er avhengig), da spesielt sånne her hvor man ikke skal mose alt. må snart få testet oppskriftene dine, etter påsken!!

  SvarSlett
 2. (glemte å nevne at jeg brukte økologisk buljong, den smaker best!!)

  SvarSlett
 3. Ja... Jeg ser den. Det er veldig lett å bli avhengig av salt og buljong og sånn. Og så klart - dersom du liker buljong/ er avhengig av det er det bare å kjøre på i alle oppskriftene om du liker det! Jeg liker å balansere med noe syrlig, litt salt og kanskje noe søtt. Men smaksløkene er vanedyr. Jeg har hatt perioder hvor jeg har brukt mer salt enn det jeg gjør nå, og mer av alt egentlig - men jeg ser at smaksløkene mine har blitt mer fininnstilte av at de ikke blir hardkjørt sånn. Av og til pleier jeg å ha oppi litt (økologisk!) buljong, i noen tilfeller, men vanligvis foretrekker jeg altså å blande inn andre ting som gir smak til kraften. Ovnsbaking gir fyldig smak, sellerirot, løpestikke, en sprut sitron... Og linser og bønner har mye smak i seg selv.

  Grunnen til at jeg nevner det med buljong er egentlig fordi det er sånn en glede å oppleve at smaksløkene blir vekket til live! Og som med en del slike ting må man kanskje venne seg litt av, og gi seg litt tid. Fint uansett å være bevisst på det! Det er helt utrolig hvilke fine maskinerier vi har! :) Ha en fin kveld!

  SvarSlett