fredag 23. september 2011

Kikertgryte, paller og hengekøye.


Forrige lørdag etter at vi hadde vært på Oslo Open-besøk hos Monica og Finn, som jeg skrev om her,  møtte vi Tatiana, Gard og pappaen til Gard som er alpin-vill og rocke-elsker. Vi drakk kaffe og spiste pizzabolle på Godt Brød (hå, det hadde jeg ikke spist på lenge, og det var jammen godt!). Så dro vi hjem til Tatiana og Gard, spiste masse kaker og drakk te, lå i hengekøyen som er spent over stuegulvet, snakket om urfolk, ekspedisjoner, møbler laget av paller, fremtiden, fortiden og nåtiden. Så samarbeidet vi om å lage Tatianas kikertratatouille - det ble veldig godt og derfor skal du få oppkriften. Målene er sånn omtrentlige som vanlig - det viktige er at det er nok tomater til at det blir saftig, og at det er nok grønnsaker ellers til at det ikke blir for tungt. Før man serverer sjekker man alltid om det trengs mer salt, søtt og sterkt, og av og til kan man tilsette noe syrlig. Det er en fin tommelfingerregel. Altså, sånn cirka, til fem sultne:

Tatianas kikertgryte

ca. to bokser hermetiske, eller aller helst selvbløtte og selvkokte, kikerter, to store kopper
1 aubergine
6 store tomater
1-2 hvitløk
2 rødløk
1/2 - 1 squash
kalamataoliven - en liten kopp, eller litt mer. Valgfritt.
en dæsj olje til surring
1-2 chilier, helt eller delvis fri for frø og frøfeste, etter smak og behag - finhakket
en klunk rødvin eller hvitvin, hvis du har. Det går også an å ha oppi en spiseskje eller to med eddik
salt
pepper - nykvernet!
fersk oregano (det hadde jeg oppi da jeg lagde det samme i dag - helt valgfritt!)

Hakk grønnsakene i passende terninger. Størrelsen kommer an på om du vil ha retten pen og pyntelig eller tøff og villmenneskeaktig. Tatiana liker at grønnsaker hakkes litt mer kontrollert enn det jeg vanligvis gjør (i hvertfall historisk sett), så da jeg var hos henne passet jeg på at aubergineterningene ble sånn cirka like på størrelse, og ikke så veldig store. (Da jeg lagde samme rett i dag til mange flere folk, på mye kortere tid,  gikk jeg for villmenneskeversjonen) Varm litt olje oppi en stor panne, wok eller gryte. Ha oppi løk, hvitløk og chili. Når dette har fått surret slik at løken er blank, tilsettes tomatene. Når tomatene har blitt litt myke og væsken har kommet ut har man oppi aubergine og squash. Når alt er varmt igjen har man oppi kikerter og eventuelt vin. Legg på lokk, pass på at gryten småkoker men ikke mer, og la det hele stå og godgjøre seg i minst tjue minutter. Olivenene tilsettes ti minutter før servering. Auberginen skal bli mør og fin, og kikertene skal ha sugd til seg og gitt fra seg god smak. Salt og pepper tilsettes helt til slutt, og mengden salt kommer an på hvor mye oliven som har blitt tilsatt, smak og behag og om kikertene var hermetiske og ferdigsaltede eller ei.

Tilbehør: kokt ris - jeg er forresten sikker på at godt brød også er bra til dette, da istedenfor ris, og en salat. Tatiana og Gard lager skikkelig gode salater med masse deilig oppi. Det er populært. Men dersom det høres ut som mye styr eller økonomisk skandale, keep it simple, menneske!

PS. Tatiana viste meg en internettside hvor noen har lagt ut mange tips om ting man kan lage av paller. Gjenbruk er bra! Og jeg elsker gamle ting som blir til noe nytt. Hvis du har lyst til å besøke den lille palleverden, se her! Og del gjerne dine favoritt-linker med meg, til blogger og oppdagelse.

God fredag!

4 kommentarer:

 1. du var veldig fin med raud klovnenase! og den middagen høyrdes deilig ut, må lage ein dag!

  SvarSlett
 2. :) Ja! Du må prøve! Det var deilig!

  SvarSlett
 3. Mmm, det hørtes godt ut, og koselig! :) Vil også ha hengekøye!

  Vi hadde pallesofa og pallebord til tv før, men de var ikke så fancyschmancy. Bare paller med madrasser på, og halv pall med tv på. Uansett, billige og praktiske møbler, selv om de var litt problematiske å støvsuge/vaske under.

  SvarSlett
 4. Christina - kuuuult med palleinnredning. Bonuspoeng til dere! :)

  SvarSlett