mandag 14. februar 2011

Rå oppskrift

Lyst til å lære en oppskrift som kan adapteres til både saus, suppe og dressing? 
Som kan varieres i det uendelige? Som kan serveres både til veganere, raw-food-folk og annet folkeferd?

Det du trenger til to personer, hvis du vil ha saus eller dressing - hvis du vil ha suppe kan du bare kjøre på med kvantiteten:

en rød paprika, ta ut frøhus og skjær i biter
en gulrot, skrell og skjær i grove biter
to fedd hvitløk, hakket
en god neve hasselnøtter (gjerne enten bløtlagte noen timer, eller ristet, sistnevnte ikke raw, men godt)
en spiseskje olivenolje
sitron- eller limesaft
bittelitt honning
litt vann
salt
pepper

(her er det altså opp til deg om du vil tilsette noe annet i tillegg eller i steden for - hva med stangselleri, mandler, paranøtter, cashewnøtter, sesamfrø, solsikkekjerner, tørkede eller friske urter (f.eks. dill, koriander, basilikum, løpestikke, mynte...), tomat, grønn paprika, chili, ingefær... Appelsinjuice (gjerne nypresset) eller grønnsakskraft kan godt brukes i stedenfor vann, særlig hvis du vil lage suppe) 

Sånn gjør du: 

Ha nøttene oppi blenderen - ha oppi litt vann sånn at det dekker nøttene. Blend. Ha oppi olje og paprika. Blend. Ha oppi hvitløk, gulrot, honning, salt, pepper og litt sitrussaft. Blend. Smak til. 

Sånn, nå er det ferdig. Nå kan du bruke den som saus på varm eller kald pasta, gjerne grov, du kan bruke den på råkost"pasta" (det vil si strimler av f.eks. squash som serveres som tagliatelle), ha den som dressing på en salat med mange andre grønnsaker, spirer, bønner, kikerter eller linser. Bare husk at hvis du blander sausen med noe som er veldig varmt er den ikke rå lenger.

Vi hadde sausen sammen med grov speltpasta og ovnsbakt aromasopp og purre. Og parmesan. Så retten tilsammen ble altså: deilig, ikke så veldig rå, ikke vegansk, men absolutt vegetarisk og anbefalelsesverdig. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar