mandag 28. februar 2011

Velsmakende, krydret linsesuppe med kokosEn dag lagde jeg en meget stor porsjon linsesuppe, til voksne og ungdommer, og det var mange som spurte om oppskriften. De var forundret over hvor lett det var å lage, og hvor godt det ble. Det å kunne sjonglere sammen en linsesuppe i er gull verdt, for eksempel for å komme seg gjennom trange tider, og samtidig kunne invitere gode venner. Og gode venner er fint å ha, også i trange tider. 


Passer når du:
*er (nesten) blakk
*vil mette mange
*vil ha noe sunt, enkelt og smakfult
*er både ute og inne
*rett og slett har lyst på linsesuppe

Du trenger (til 3-4 personer): 
Løk, hvitløk, karripulver, 2-3 dl røde linser (hele eller splittede), en boks kokosmelk, 4 ferske hakkede tomater/en boks tomat, litt olje, chili (tørket eller fersk), vann, salt, saft av sitron eller lime. 


Sånn gjør du:
Hakk løk, hvitløk og evt. fersk chili, surr i olje i en gryte sammen med noen spiseskjeer karripulver (f.eks. Hot madras curry powder, eller vanlig karri). Skyll linsene. Ha oppi kokosmelk, tomat og linser. Ha oppi litt vann i hver boks for å få med restene, og ha vannet oppi gryta. Kok forsiktig opp. La stå under lokk på under middels varme til linsene har blitt kokt litt i stykker. Tilsett så mye vann du vil - hvor tykk vil du ha suppa di? (Husk at det er lettere å tilsette mer vann etterpå enn å få ut vann hvis det blir for mye...) Kok opp igjen.
Smak til med salt, pepper og sitrussaft. 


Variasjon:
*Ingefær, chili, ristet og mortret kummin og korianderfrø, gurkemeie (fordi fargen blir nydelig og det er faktisk veldig sunt!), søtpotet, gulrot, potet, frosne grønne erter oppi rett før servering, korianderdryss, persilledryss, appelsinjuice, cashewnøtter, kanelstang. Suppa kan også lages uten tomat og/eller kokosmelk, altså bare med vann. Da må du kanskje krydre mer. 
*Suppa kan serveres med brød, knekkebrød, avocado, kokt egg, spirer - det du vil. 
*Det går an å lage dette som en linsecurry som serveres med ris. Da kan du godt bruke lite vann. Da er det perfekt med søtpotet, paprika, cashew og ananas i!


Tall fra FNs mat- og landbruksorganisasjon viser at husdyrhold står for 18 prosent av de globale klimautslippene, mens transport bare utgjør 13 prosent. Verdens kjøttproduksjon er altså en større kilde til klimautslipp enn all verdens fly, biler og båter til sammen! (uib) Les også Black Swan-skuespiller Nathalie Portmans innlegg om valg i matveien her! Klar og tydelig tale om seriøst og viktig tema, altså: deilig, jippi, jabbadabbadooo, etc. Hun er igjen blitt inspirert av Jonathan Safran Foers steinbra, informative bok Eating Animals. Anbefales virkelig! Valgene på kjøkkenet blir ikke de samme etter å ha lest den. Det høres kanskje avskrekkende ut, men det er herlig å ikke være ført bak lyset, og kunne ta valg som er basert på det du vet og ikke vane og normer i samfunnet og reklame/statssubsidiering av kjøtt og fjærkre etc. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar