fredag 22. april 2011

Earth Day i dag! Inspirasjonsliste.

For et vakkert hjem vi har - jorda, vår felles mor.

I dag er det Earth Day. (Og langfredag!)

Hvorfor miljøvern?

*Fordi naturen har en verdi i seg selv.
*Fordi vi faktisk er helt avhengig av naturen, og skulle vi tro noe annet er det bare å si takk og farvel - Moder Jord kan sluke oss når hun vil. Respect! Vi er en del av naturen.
*Vi vet ikke nok om verken oss selv eller naturen til at det er en god idé å trashe alt.
*Til og med den "tenk på barnebarna"-tankegangen synes jeg nesten blir litt absurd egosentrisk i den store sammenhengen - dette er virkelig snakk om så utrolig store ting. Det handler om å behandle naturen, altså også oss selv med respekt. Da kommer det så klart også de man selv kjenner til gode.


Jeg er utrolig glad i det som lever - mennesker, planter, dyr. Vann som renner, fjell, vidder, skoger, tjern, havet. Det får meg til å gjøre slike valg: 

MAT OG HUSHOLDNING
Er vegetarianer. Serverer vegetarisk mat til mange, lærer bort det jeg kan, og inspirerer andre til å lage mer vegetarmat. Kjøper mer og mer økologisk, kortreist og fairtrade matprodukter. Det er dyrt, men utrolig viktig, og jeg strekker meg og prioriterer slike ting når jeg kan. Bruker så bra egg som mulig, altså øko- og frittgående, helst enda mer lokalt og fair for hønene enn de store eggeselgerne. Bruker mye mindre melk og egg enn før. Kjøper økologisk vin - vin er allerede et luksusprodukt, så dersom jeg ikke har råd til ti-femten kroner ekstra så har jeg kanskje ikke råd? Igjen, jeg strekker meg. Kjøper for det meste miljøvennlige kroppspleieprodukter, f.eks. shampo og tannkrem. Kjøper øko/miljøvennlig dopapir og oppvaskmiddel. Mat og forbruksvarer er noe jeg shopper når jeg er i utlandet i steden for ting jeg ikke har bruk for, det er rimeligere når jeg først er der. Sorterer avfall. Gjenbruker ting - en flaske blir en vase, bokser i plast og glass blir brukt igjen og igjen, kokosskall blir til lysholder, hermetikkbokser blir blyantholdere, blomsterpotter og lykter, håndduker blir kluter, risposer vesker. Mat og kroppspleieprodukter man ikke får brukt før utløpsdato/ ikke liker selv må helst omdistribueres. Forsøker å dele med andre når jeg kan. Alle trenger vel ikke å ha en egen printer eller bil eller gressklipper! Eller stavmikser eller vaffeljern. (For eksempel.)

REISER

Går og sykler for det meste, særlig om sommeren. Bruker kollektivtransport når det trengs. Velger oftest tog når jeg skal reise rundt i Norge, selv om det tar 16 timer. Reiser foretaes oftest for å møte mennesker jeg er glad i, eller for å lære noe som er nyttig og viktig for meg selv og andre (og som derfor, håper jeg, gir veldig gode ringvirkninger likevel. Dette er noe jeg tenker endel på, og jeg forsøker stadig å finne ut av det...) Det betyr for eksempel at du ikke finner meg på shoppingtur i New York (men dersom jeg tilfeldigvis er i New York akkurat det året jeg skulle ha et behov for å kjøpe et par busker og en jakke, vil jeg jo si at det er skikkelig flaks!). Men kanskje jeg kan finne på å reise til New York for å delta på en workshop med Alex Grey, lære masse nytt om helhetlig tankegang om mat, bo der en stund eller noe helt annet.  


KLÆR
Kjøper nesten ikke noe klær og veldig lite ting ellers. Færre og færre impulskjøp. Liker fine klær, og liker godt å pynte meg, men forsøker å finne måter å gjøre det på som ikke innebærer å kjøpe nytt. Skapene mine er jo fulle av tøy! Jeg byttelåner med venner, og har en søster som er ca. like stor som meg. Det er veldig praktisk (i tillegg til at det er topp å ha en supersøster). Ellers har jeg fått masse fint tøy fra gode og snille medsøstre som kanskje shopper mer enn meg, og derfor trenger å renske skapet sitt. Jeg bryr meg ikke om at klær er brukte, litt slitte, ikke på mote. Har mange gode, gamle klær fra mamma, pappa, mormor, farmor og svigermor. Gir bort det jeg ikke trenger selv - enten til venner eller til fretex/loppemarked. Hvorfor skal jeg stenge inne pene kjoler og sko i skapet bare fordi de ikke passer helt til meg? Sjansen er veldig liten for at jeg plutselig skal bli høyere, eller få mindre føtter, eller større føtter, eller gå opp to størrelser sånn helt ut av det blå.


LIVET GENERELT
Utvikler min tilstedeværelse og måte å se verden på som gjør at materielle ting mer og mer blir klare substitutter for det vi egentlig ønsker oss. Setter stor pris på, og benytter meg av, gratis og miljøvennlige gleder - å være sammen med folk, å lese, høre på musikk, gå på tur, være i naturen, sitte helt stille, meditere, danse, synge, tegne, oppleve kunst, se på gresset som spirer, bittesmå insekter. Forsøker for det meste å gi gaver som ikke er ting, med mindre det er noe som er helt perfekt. Jeg gråter når jeg tenker på hvor hensynsløst mennesker har behandlet og fortsatt behandler jorda og alt som lever her, inkludert hverandre. Har vi glemt hvem vi er og hvor vi kommer fra? Jeg tror vi i nærmeste fremtid vil bli nødt til å tenke helt nytt. Kanskje vi kommer til å bo sammen på nye måter, vi kommer til å ha et annet forbruk, et annet forhold til mat, vann og ting, kanskje vi kommer til å distribuere tiden vår helt annerledes. Vi kommer til å få et nytt syn på mye. Vi lever i en veldig spennende tid. Vår tid på denne jorda! 

Alle er forskjellige, og de fleste av oss blir flinkere og mer bevisste etterhvert som vi lærer mer. Hva er du god på? Hva vil du bli bedre på? Kommenter i kommentarfeltet og inspirér meg og de andre leserne! 
Dersom du syntes at innlegget var inspirerende, send gjerne en link til noen du kjenner, eller del på facebook. Det er så viktig å ta vare på hjemmet vårt - altså jorda! Dersom du liker bloggen, bli gjerne følger! Da blir jeg glad.


Ellers.

Don't Kill the Whale. Bare ikke gjør det. Norge, av og til er du Tulle-Norge. Yes

4 kommentarer:

 1. Det som jeg er god på: se over!

  DETTE KAN JEG BLI BEDRE PÅ (BLANT ANNET)
  Jeg dusjer for lenge. Jeg lar vannet renne for ofte. Jeg kan bli mer bevisst når det gjelder energiforbruk. Jeg kan lære meg mer om hvordan ting fungerer, og ta mer bevisste valg med henhold til mitt eget liv.
  Jeg kan bli enda flinkere til å velge kortreist mat, og enda flinkere til å sanke mat ute i naturen etter sesong. Kommer etterhvert til å bli enda mer restriktiv når det gjelder reising, og det tror jeg nok at de fleste av oss må enten vi vil eller ei. Jo ærligere jeg blir ovenfor meg selv, desto lettere blir det å ta valg som gir gode ringvirkninger. Jeg kan etterhvert ikke gjemme meg for meg selv.

  Nå er det deres tur! :) Det gjør ingenting om det ikke er Earth Day lengre når du kommenterer, eller om det ikke blir helt perfekt eller presist skrevet... Don´t be shy!

  SvarSlett
 2. tror vi lever ganske likt jeg :) skulle bare ønske jeg var frisk så jeg hadde orket å bli med på flere demonstrasjoner og jobbet frivillig med dyr, lage mer vegansk mat som jeg kan imponere venner og familie med for å få dem over på den gode siden (hihi), og jobbe så jeg hadde hatt mer penger å bruke på økologisk mat.

  SvarSlett
 3. Tusen takk, Elri - for at du har delt alle disse vakre og viktige tankene og måtene med oss! Det er inspirerende på alle vis, og ikke minst vidunderlig å vite og kjenne at vi er flere som vil være våkne og varsomt tilstede på denne avsindig vidunderlige planeten! Og takk for alle fantastiske inntrykk du viser!

  SvarSlett
 4. Tinekatrine! Ja! Jeg håper virkelig at du blir frisk! Alle må gjøre det de kan, og leve ut ifra sine egne villkår og situasjoner. Det aller viktigste man kan gjøre er å virkelig være seg selv. Du er en gave til verden uansett!

  Camilla, tusen takk, det var en veldig flott kommentar. Jeg setter pris på den! Åja, det er så nydelig her. Vidunderlig. Linerla er tilbake og dersom man går våken og oppmerksom ut nå, om kvelden, så SER og HØRER man at det gror. Vi gjorde det i går natt, ved kirkegården, det var helt, helt utrolig fint.

  SvarSlett