tirsdag 5. april 2011

Salater med kål og kikerter, quinoa og gresskar. Suppe med ingefær, rødbete og linser


 


Her kommer nok en suppe- og salattrio. Dette er sunn og rimelig mat som er lett å lage. Det passer også svært godt å ha med salatene til lunsj. De står seg også bra, så dersom du lager dem til middag den ene dagen er restene gode til morgendagens lunsj. Nå har jeg ikke noen eksakte mål denne gangen - dersom du lurer på noe kan du spørre, men når det gjelder disse rettene er det bare å prøve seg fram og følge hjertet og litt fornuft. Og smak til underveis!

Salat med quinoa og ovnsbakt gresskar

*Kok quinoaen - følg anvisning på pakken (eller skyll 1 del quinoa noen runder i vann, kok så opp med ca. 2 deler vann - la småkoke en stund, og ta av plata og la det bli klart - tilsett litt salt på slutten hvis ønskelig)
*Skjær rause biter av gresskar, bland med litt olje og salt. Bak i en form i ovnene til det er mykt - ca. 180 grader i 30 minutter.
*Damp brokkoli-buketter eller bruk dem rå.
*Finhakk bladpersille.
*Bløtlagte, spirede, ristede eller naturelle solsikkefrø.
*Legges fint på et fat - gjerne sammen med den neste salaten. Dersom du ikke lager den neste salaten, som altså har dressing, er det deilig å ha på litt god olje og kanskje litt sitronsaft over.

Salat med kål, kikerter og krydderdressing

*Kokte kikerter (jeg hadde mine fra fryseren, ferdig kokt fra forrige gang jeg laget hummus. Du kan koke selv nå, bruke hermetiserte eller noe du har fra før. Bønner er også godt i stedenfor).
*Skjær en passelig stor bit kål i meget tynne strimler - det er flott å bruke en ostehøvel.
*Lag dressing: rist kummin og koriander i en liten panne. Mortr (hehe, imperativ!). Bland krydderne med sitronsaft og en liten teskje gurkemeie. Bland inn salt og olivenolje (eller annen olje dersom du foretrekker det).
*Rør dressingen med kålen og kikertene. La det stå og trekke litt før det spises, gjerne med den andre salaten. Dette passer også fantastisk som tilbehør til flere andre retter.

Rødbetesuppe med ingefær og gule linser

*Skyll gule eller oransje linser (200 gram linser blir nok til to personer - men prøv deg fram!), og kok dem i vann i en gryte. De kan godt bli møre.
*Ha oppi tørket løpestikke eller biter av sellerirot sammen med linsene. Disse to fantastiske ingrediensene har mye smak og bringer fram smakene i andre råvarer også.
*Kutt to vårløk i ringer og stek dem myke i litt kokosolje eller annen olje. Ha oppi suppa, husk å få med all oljen også for i den er det mye smak.
*Riv en stor rødbete eller to små på den fine siden på rivjernet. Riv en stor bit ingefær (eller liten, dersom du liker mindre tydelig smak av ingefær).
*Ha oppi rødbete og ingefær når linsene har blitt møre.
*Salt. Ha oppi saften av en halv sitron (eller så mye du selv synes passer).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar