fredag 15. april 2011

Jordskokkpurreogpotetsuppe. Med sopp og parmesan? Eller kikerter?

Med utgangspunkt i purreløk, potet og jordskokk kan du på enkelt vis lage en nydelig suppe.
Og den kan varieres - i det uendelige? Sikkert. Men her skal vi nøye oss med to varianter. 


En kraftig og luksuriøs variant med aromasopp og økologisk parmesan? 

Eller en mer alveaktig variant med kikerter?
Begge variantene er fantastisk gode! Jeg vil virkelig anbefale dere som spiser sopp og parmesan å prøve den med ... sopp og parmesan ... den er vidunderlig. Og passer tilfeldigvis veldig bra til en fredagskveld eller lørdagskveld. Lag gjerne dobbel eller trippel porsjon, så har du til dagen etterpå, eller til flere sultne gjester. Kikertvarianten er også super.

Ingredienser:

Jordskokk, purreløk, potet (forhold etter smak og behag. To purre, 4 jordskokker og 5 middels store poteter passer utmerket til 2-3 sultne personer, dersom du har brød ved siden av).
Salt, pepper, sitron
Vann
Hvitløk anbefales

og enten:
parmesan og aromasopp (eller annen sopp)
eller:
ferdigkokte kikerter

1. Vask og skrell  potet, purre og jordskokk, og skjær grønnsakene i biter. Å hakke noen hvitløkskløfter nå er absolutt på sin plass, men gjør som du vil!

2. Smelt en fin smørklatt i gryta (veganer? varmetålende olivenolje). Surr purre, potet, jordskokk og evt. hvitløk på middels varme i ca. 5 minutter.

3. Ha oppi vann. Se hvor høyt oppe grønnsakene er i gryta, og ha vann noen cm under det. Du kan justere etter hvert. Kok opp. Suppa skal småkoke til grønnsakene er møre. Velg den ene eller andre varianten, følg anvisningen der og gå deretter videre til trinn 4.

*Soppvarianten: Jeg anbefaler aromasopp, ca. 250 gram dersom dere er to sultne. Halvparten kuttes i småbiter, og stekes i smør, og has oppi suppa mot slutten. Den andre halvparten skjæres i skiver, stekes i smør og legges i en skål. Husk å ha litt vann i panna og med all soppkraften i suppa etter at du har stekt soppen. Når du serverer suppa kan man forsyne seg selv med revet parmesan og ekstra sopp.

*Kikertvarianten:  Kikertene må være ferdig kokte. De kan godt haes oppi når suppa kokes opp, eller du kan ha dem i mot slutten, avhengig om du vil ha dem supermøre eller litt fastere.

4. Når suppa er ferdig kokt smaker du til med salt og nykvernet pepper. Selv har jeg også oppi litt sitronsaft. Jeg valgte å mose grønnsakene litt med en potetstapper, det var veldig vellykket. Brød til servering er knallbra. Eller hva med litt...

 
hjemmelagd urteknekkebrød? Jeg fant oppskriften på Kraft Byrås matblogg. Jeg brukte all røra på ett brett og derfor tok det ikke 45 minutter men 4 timer å få stekt knekkebrødet. Dersom du smører røra/deigen tynnere tar det nok kortere tid!
Det ble veeeldig godt. Jeg brukte hjemmelaget urtesalt i stedenfor vanlig salt, anbefales. 


2 kommentarer:

  1. Mmm, ser himmelsk ut som alltid.
    Så fint at du deler! Jeg er så glad i å se på bilder av fine råvarer og finne dem i butikken. Lukte på og spise.

    SvarSlett