Etter tre uker nesten helt uten kjøkkenutfoldelse er det nå intet mindre enn rørende å kunne lage mat igjen. Helt magisk å stå i sollyset og ta av korn fra maiskolben mens jeg lytter til Prabhujee av Ravi Shankar. (her!) I går lagde jeg en frisk middag med med masse rå grønnsaker, ovnsstekt aubergine og squash med røkt chili, og en tahinidressing med lime. Fem elementer i en middag høres kanskje mye ut, men alle elementene er lette å lage, ser flotte ut og smaker deilig sammen! En tommelfingerregel når jeg lager mange retter som skal serveres samtidig er å forsøke å passe på at rettene komplementerer hverandre; at de er forskjellige og samtidig passer sammen. Av og til tar jeg selvsagt helt av, men denne gangen klarte jeg å "keep it simple" innenfor rammene. En annen ting å huske på er at dersom man skal lage mange "retter" trenger man ikke å lage veldig store porsjoner av hver ting, med mindre man er mange eller vil ha masse rester.
Altså, her er menyen:
*Ovnsbakt aubergine og squash med knust røkt chili, olivenolje og himalayasalt
*Salat med ferske maiskorn, vårløk og paprika
*Små, rå brokkolibuketter med extra virgin olivenolje og himalayasalt
*Rhubarbsalat, ruccola, tomat og dill
*Tahinidressing med lime
Tilsett gjerne noen bønner eller kikerter i maissalaten, dryss nøtter eller frø på til slutt, eller server noen stykker ost ved siden av, for eksempel god fetaost.
Det første jeg gjorde var å skjære auberginen i skiver, drysse med salt og legge dem mellom to tunge fat - press! |
Åh, min geniale limepresse fra Mexico! |
Helt øverst ser du salaten med mais, vårløk og paprika - kun det. Dersom du aldri har brukt en fersk maiskolbe før og ikke vet helt hvor du skal starte, kan du ser her for nærmere instrukser! |
gresskarcurry med linsespire- og appelsinsalat og grønn urtedressing, eller denne nydelige suppen med gule linser, søtpotet og fennikel.
Tusen takk til dere som kommenterer og/eller gir meg tilbakemeldinger ellers - det er så gøy å dele når jeg vet at det faktisk er noen som som leser, ser på bildene, smiler og koser med og/eller blir inspirert av innleggene! Ha en deilig fredag!
Elri.
SvarSlettVar innom for å ønske deg ei slik helg du likar! At helga blir som du ønskar.
Gler meg til lesning når eg kjem att,
me er på veg til by.
Klem herifrå
hm... var det deg på mathuset (hvis det er det den butikken på hjørnet heter)? jeg er så sykt dårlig med ansikter, så det var liksom ikke før jeg var halvveis hjemme at det slo meg 'hei, det var noe kjent med henne, var det ikke?'. så hvis det var deg, og du så meg, så er jeg ikke en overlegen fjott altså. jeg har bare en utrolig dårlig hukommelse, forsterket etter et besøk hos nav og en dårlig natt søvn.
SvarSlett(og hvis det ikke var deg, haha, så kan du jo bare ignorere dette. hei, kanskje du har en ukjent tvilling??)
oppskriften her så forresten veldig god ut. jeg ble sulten!
Hei Rosa+Epler! (den kombinasjonen der, altså, av farge og frukt. SÅ fin!) Tusen takk! Så koselig! Hvilken by er det snakk om? Klem!
SvarSlettHei TineKatrine! Det var meg! Og - da var det deg! Jeg var relativt sikker på at det var deg, eller en tvilling - men ettersom du absolutt ikke så ut som om du kjente meg igjen så tenkte jeg heller at jeg skulle vente å se om jeg fikk noe melding fra deg. Haha. Så morsomt! Neste gang hilser vi på ordentlig, ok? Oppskriften er super. Og du kan bruke dressingen til hvilken som helst salat, egentlig!
Haha, åh, typisk da. Neste gang bør jeg kjenne deg igjen da (men om jeg husker navnet ditt er noe annet). Unnskyld altså!
SvarSlettMå teste ut å ovnsbake aubergine, har ikke blitt så glad i den grønnsaken enda. (hei, har jeg nevnt du får veldig lov til å invitere meg på middag? hehe)
Perfekt sommermat! Jeg er så matlei om dagen (veldig uvanlig for meg), så deilig med litt frisk inspirasjon!
SvarSlettTinekatrine - aubergine er en grønnsak man ofte feiler med i starten. Men så blir det så godt etterhvert, når man blir kjent med den, og når man forstår hvordan den viser seg fra sine beste sider. Ja! Du har nevnt det med middag! Det hadde jo vært veldig spennende!
SvarSlettIne - takk! :) Godt med friske salater og lette, syrlige, smakfulle dressinger/diper om sommeren, synes! Egentlig alltid. Jeg er også utrolig sjelden matlei - blir overrasket når jeg plutselig er det. Og da går det oftest veldig fort over.
jeg var også på vegetarfestival, hurra! så ikke deg da..
SvarSlettMmm, ser så godt og friskt ut!
SvarSlettTinekatrine - jeg så ikke deg heller - men jeg kom veldig seint, for jeg var på jobb først. Derfor rakk jeg bare å ta en bitteliten runde, og spise middag. Men det var veldig gøy å være der likevel - se på andre vegetarianere!
SvarSlettH - så bra! Det er det som er meningen. :)