tirsdag 8. februar 2011

Tamarillo - og juice i blender

På søndagsturen støtte jeg på denne frukten:

Solanum betaceum

Har du sett sånn før? Eller smakt den? Tomate de arbol heter den på spansk. Tretomat, altså. Den kalles også tamarillo. Tamarillo og jeg hadde et intenst, komplisert og spesielt forhold da jeg som syttenåring bodde et år hos en familie på kysten i Ecuador. I Ecuador benytter man enhver anledning til å lage juice, av mange forskjellige frukter. Ananas, papaya, maracuya - en type pasjonsfrukt, mandarin (eller klementin? åh, orker ikke den diskusjonen akkurat nå!), appelsin, lime, guanabana, guava, tamarind, kokos, mango, forskjellige bær... Og min familie lagde masse og god mat, og varierte menyen og juicefruktene. Og det var deilig! Tretomat var likevel en klassiker som jeg til slutt fikk et litt anstrengt forhold til, for det føltes ut som om den ofte dukket opp i utide, og da med syke mengder sukker i.

Når man lager disse fruktdrikkene i Latin-Amerika benytter man seg veldig ofte av blender. For ti år siden hadde (omtrent) ingen blender i Norge, og derfor var det rart å se hvor vanlig det var med det apparatet i Ecuador. Hvis blenderen var ødelagt sprang man til naboen, tanta over gata eller bestemora rundt hjørnet, og fikk blendet det man skulle blende. Nå er det mange stolte blendereiere her også. (Men ikke alle vet helt hva de skal bruke den til.)

Alltid når jeg har drukket juice i Latin-Amerika, både i Ecuador og ellers, har frukten vært blandet med vann eller melk, og ofte også masse sukker. Jeg synes at det med å bruke vann oppi er helt topp. Og av og til, hvis frukten ikke er så søt i seg selv, eller hvis du ikke skal lage grønnsaksjuice, er det veldig smaksforsterkende med en liten skje sukker, honning eller agavesirup. Litt sitron eller lime kan også være fint for å få frem smak, hvis noe er veldig søtt i utgangspunktet. Det krever utrolig mye frukt hvis man skal lage juice uten å tilsette vann, og da bør man også ha en juicer, noe jeg ikke har. Selvsagt er juicer noe som står på ønskelista, men alle disse tingene sier jeg ikke bare for å trøste meg selv - jeg tror virkelig at begge delene har noe spesielt for seg. Smaken på den latinamerikanske juicen blir fabelaktig når du gjør det på den rette måten. I tillegg er frisk juice på den måten godt og leskende drikke til mat, både frokost, lunsj og middag, som et alkoholfritt alternativ til øl og vin på en tropisk buffet for eksempel, eller når du inviterer alle vennene dine på et drømmemåltid med empanadas, salater, salsaer, guacamole, bønnestuing og sånn.

Jeg har sett tretomat flere ganger i Norge før, men denne kostet bare 13 kroner per stykk! Jeg måtte altså kjøpe for å se hva jeg syntes om juicen fra denne frukten nå, i Norge, med mer utviklede smaksløker, etter å ha blitt nødet til å drikke den så mange ganger, i hyrten og styrten, tidlig om morgenen, på vei til skolen i min herlige skoleuniform.

Smaken er definitivt spesiell. Den er veldig frisk, syrlig, litt søt, hmm... Og litt umami - den femte smaken. Det er vanskelig å beskrive en frukts smak, det blir nesten som å degradere den, eller føre leseren på villspor, hvis jeg begynner å si at den ligner på en kombinasjon mellom den og den, når det ikke føles akkurat sånn. Så jeg tror du bare må prøve selv en gang, hvis du får anledning.

Ah, den lukta!

Hvis det er første gang du har en tretomat i din hånd, ikke bli redd når du åpner den, og ser hvordan den ser ut inni. Frøene ser nesten blodige ut! Og ikke glem å lukte når du har skjært den opp - glem aldri å lukte på råvarene når du er på kjøkkenet - det er en glede i seg selv som man kan skrive mange bøker om.

For deg som ikke er en racer på juice-laging i blender - her er en basic innføring med det viktigste du trenger å vite:

Altså - hvis du har lyst til å lage juice: her er 4 enkle steg som du kan bruke til å lage juice av de fleste frukter og endel grønnsaker. 

1. Vask eller skrell frukten hvis det trengs. Ta bort eventuelle store steiner. Når det gjelder tretomaten skjærer du bort stilken og det tynne skallet, alt det andre skal i blenderen. Skjær frukten litt i biter.

2. Legg frukten oppi blenderen. Fyll på med vann slik at det står vann til bare litt av frukten stikker opp. Du kan justere vannmengde etterpå. (Dette er selvsagt bare min egen tommelfingerregel. Det pleier å funke veldig bra. Dersom frukten du skal bruke inneholder utrolig mye vann, for eksempel vannmelon, kan det hende at du vil bruke mindre vann i første omgang.)

Sånn! Vann til litt under øverste fruktfjell, i første omgang.

3. Blend! Noen juicer er drikkeklare når de har vært i blenderen. Hvis frukten har mye lange fibre, eller hvis du har lyst på noe som er mer tyntflytende, kan du sile den. Men det synes jeg sjelden er nødvendig.
Tamarillo-juicen er ferdig når den er blendet.

4. Husk å sjekke søthet/smak og vannmengde før du tømmer oppi glasset. Til tre tomatilloer måtte jeg fylle på med vann etterpå, og så hadde jeg oppi litt agavesirup.

Drikk opp juicen din! 
Sånn, nå har du vært på en liten juiceskole. Hvilken juice skal du lage først?

Det er mange muligheter med juice i blender, og blenderen kan brukes til andre kulinariske prosjekter også. Ellers må jeg tilføye angående tretomaten at den er flott til helt andre retter - for eksempel salsa. 
Følg med her hvis du er nysgjerrig på noe av dette! 

3 kommentarer:

  1. Takk for en liten juiceskole, jeg skal lage tomatjuice med selleristang først. Deretter appelsinjuice !! :)

    SvarSlett
  2. Åh! Så deilig. Hvis du ser denne kommentaren før du lager tomatjuicen, vil jeg anbefale litt salt, en sprut sitron og litt chili - hvis du har lyst. :)

    Tusen takk for kommentaren!

    SvarSlett