tirsdag 1. mars 2011

Strø!

Det lille ekstra på bordet...

...kan være så mangt - Stearinlys! Duk! Blomster! Arvesølv! Porselen med rosemotiv! Mummikopper! Dyrefigurer! Isskulpturer! Sjokoladefontene! Egen bøtte i sølv til champagnen!

Og det kan også være det vi strør på maten etter at den er ferdig laget, mens vi sitter rundt bordet.

Nykvernet pepper er gull.
Godt salt er gull.
Ristede nøtter og frø, hele eller hakkede.
Finhakket løk - gjerne spesialbehandlet med salt og lime.
Finhakket purreløk på smørbrødet!
Karse!
Parmesan.
Hakkede friske urter.
Spirer.
En sitron- eller limeklem! (ja, dette er flytende, men det snek seg med likevel)

Her er enda et eksempel på noe som kan være fint STRØ til salater, ovnsbakte grønnsaker, supper, pasta, ja, det man bruker å si når man skal ramse opp ting man kan strø noe på.

Du trenger: linfrø, sesamfrø, salt og urter

Blend linfrø og sesamfrø. Blend i korte runder, stopp før alt er helt pulverisert. (hvis du ikke har en blender kan du bruke en morter, men det tar lengre tid. Da må du ikke ta så mye i morteren om gangen, det blir bare frø overalt på kjøkkenbenken)


Bland frøblandingen med  litt salt og tørkede urter etter eget forgodtbefinnende - jeg brukte mammas urtesalt, som er en blanding av mynte, løpestikke (populært kalt flukturt), timian og oregano - hagens urter, altså. Som selvsagt får meg til å tenke på Annemarta og urtehagen hennes. Blandingen skal ikke være for salt, saltet skal bare bringe frem smakene hos urtene og frøene. Man skal altså kunne ta på godt med STRØ på maten uten at det blir for salt.

Nå har du en krydderblanding som i tillegg til å være meget deilig inneholder ting som kroppen din blir glad for, særlig hvis du spiser mye vegetarisk. Proteiner, flerumettet fett, kostfiber, vitaminer og mineraler. Omega3-fettsyrene i linfrøene er veldig verdifulle for den som ikke spiser fisk! Og kroppen klarer ikke å ta opp næringsstoffene i linfrøet hvis man ikke knuser det først - det vil si at hvis frøene er hele når du svelger dem går de bare rett igjennom systemet ditt.

OBS! Ikke lag mer enn du klarer å spise på en uke. Ha blandingen i en tett boks og oppbevar den lengst fremme i kjøleskapet. Husk å ta den ut hver dag, og bruk den! Du kan også tilsette urter og salt etterhvert, og heller ha frøblandingen ren, så kan du bruke den på/i alt mulig, f.eks. frokostblanding, yoghurt, brøddeig.

1 kommentar: