fredag 19. august 2011

Tips vedrørende høst, studentliv, økonomi og alt mulig, fra en som har lært masse de siste ti åreneOslo! For en vakker by!

Her er litt blandet inspirasjon til deg som

- akkurat har kommet til Oslo
- har bodd her en stund
- bor et helt annet sted
- vil ha det godt, fint og gøy selv om økonomien er skral, for eksempel på grunn av lite jobbing eller kun studielån, eller selv om du ikke kjenner så mange, eller selv om du føler deg litt lost.

*Først og fremst. Det er mangedobbelt så gøy, fruktbart og meningsfylt å studere - og gjøre andre ting -  dersom man gjør en innsats, følger med i timen og engasjerer seg. Gudmund Hernes sin tale til Bergensstudentene står på trykk Morgenblad som kom i morges, og er inspirerende og klok. Les den! Faktisk synes jeg alle skal lese den, den gjelder selv om man ikke anser seg selv for å være student også.

*Er det slutten på sommeren eller begynnelsen på høsten nå? Uansett er alle dager verdifulle, hver dag teller! Det er fortsatt fantastisk å henge utendørs, og dersom du vet at økonomien blir stram til høsten er det bedre å sitte i parken nå enn om to måneder. Ta med te eller kaffe i thermos, eller spis lunsjen ute! Husk pledd og nok varme klær. Så kan du putte pengene du sparer på cafékaffe oppi en skål, og bruke dem når det blir vått, grått og kaldt. Hvis det er varmt og litt duskregn kan man sitte under en paraply eller under et tre - veldig romantisk og/eller koselig, alt etter som.

*Hør på fuglesangen. Det er forskjellige fugler som lager lyd om morgenen og om kvelden. Se om du ser pinnsvin, og si fra til meg hvis du gjør det! Jeg elsker pinnsvin, men har hittill i livet sett flere døde, flate enn levende. Det er grevlinger også her! Jeg så en en natt, mens den holdte på å forsyne seg av brød som skulle i retur. Klapp kattene!

*Lær deg noe nytt! Særlig dersom du ikke pleier å gjøre det. Gå for noe du kjenner inni deg at du har veldig lyst til. Noe som får deg til å smile når du tenker på det. Du kan! Av og til trenger man litt tid for å lære seg noe nytt - men det er helt naturlig. Og dersom det skulle vise seg at man ikke blir mester, gjør det ingenting. Man har uansett fått nye impulser, opplevd hverdagen og virkeligheten fra en annen side, og kanskje til og med fått noen nye venner. Noen kurs er dyre og andre er billige, og man kan ofte finne kurs i forskjellige prisklasser innen samme sjanger. Vil du lære deg capoeira? Magedans? Afrikansk trommedans? Meditasjon? Yoga? Middagslaging? Fotografi? Makramé? Søm? Klatring? Slakk line? Tai Chi? Spille et instrument? Å tegne? Et nytt språk? Å lage en ny type småkake? Mulighetene er uendelige. Spennende! Husk at man heller ikke trenger å gå på kurs som koster noe - man kan hjelpe hverandre også. Selv vil jeg helst begynne med yoga, bli bedre til å tegne, og alltid; lære nye ting innen matlaging. Og jeg kan for eksempel lære bort å lage veldig masse kjempedeilig vegetarmat av forskjellig vanskelighetsgrad og prisklasse, og så kan jeg lære bort å meditere til nybegynnere.

*Ikke vær redd for å ta kontakt med noen du har lyst til å bli kjent med, enten det er på studiet, på jobben eller en helt annen plass. De fleste mennesker er snille og synes det er veldig hyggelig å møte andre mennesker. Og hvis ikke så er ikke det noe å bry seg om, og i hvertfall ikke farlig. Det er mange mennesker her på planeten.

*Begge sidene av byen har masse perler. De fleste har sitt eller sine favorittområde(r), og det er både naturlig og lov - men det er kjempegøy å bli kjent med alle kriker og kroker av byen, og det er et langvarig og kanskje umulig prosjekt - byen er levende og i endring. Man kan aldri vite. Følg opp gode innfall, gå på den konserten, den visningen av film ute eller den internasjonale matfestivalen. Det er så mye som skjer her hele året som er gratis. Og mye som ikke er det. www.underskog.no har kulturkalender som er åpen for alle. Du kan også finne mye på http://oslopuls.aftenposten.no/ og http://www.aktivioslo.no/index.php.

*Dersom du ofte går fort - gå sakte. Saktere enn du pleier. Se hvor sakte du kan gå. Mer enn én gang. 

*En del folk, særlig folk som aldri har bodd i Oslo, har vært her en gang og akkurat klarte å komme seg femti meter opp Karl Johann, eller som bodde to år rett utenfor (og dermed mener seg sakkyndige) hevder at Oslo er en grå, kjedelig, trist, skremmende og farlig by med dårlig service og sure folk. Der vil jeg komme med en innvending. Oslo er ikke dårlig selv om bygda er bra. Oslo er ikke dårlig selv om New York er større og kanskje kulere på mange vis. En by er ikke kjedelig selv om husene som ligger nærmest sentralbanestasjonen er grå, eller om turiststrøket ikke er umiddelbart imponerende. Man kan så klart ha uheldige opplevelser her som alle andre plasser. Og man kan godt lete etter de kjipeste tingene bare for å bekrefte sine dystopiske teorier - men jeg synes ikke det er så mye vits i det. Man har til en viss grad en del innvirkning på det som skjer rundt seg. Jeg vil ikke dra det så langt som The Secret-folka - men smil, og kultiver ditt mot og din åpenhet, så skal du se.

*Kjenn etter. Av og til gjør man ting som beriker en, og av og til gjør man ting som stjeler energi. Husk å stoppe opp av og til, for å lodde stemingen inni deg. Er dette bra for meg eller ikke? Egentlig? Gjør det som er bra for deg.

*Det er viktig å ha tid for seg selv, og det er viktig å være sammen med andre. Det å ha kvalitetstid med seg selv gjør at man virkelig ser hva det vil si å være sammen med andre.

*Se på bladene på trærne, trestammene, gresset og de andre plantene. Se hvordan sollyset endrer fargetonene. Lukt på blomstene. Gå innom parsellhager og kolonihager og kjenn hvor søtt det er i hjertet!

*Angående mat. Det er kjempemange plasser man kan kjøpe god og billig mat i Oslo. Og det er fantastisk mange muligheter for den som liker å handle inn råvarer og lage maten selv. Dette kommer inn under studentøkonomi og annen utfordrende økonomi: dersom du ikke allerede gjør det fra før, vurder å spise vegetarisk flere ganger i uken. Det er utallige kulinariske muligheter og kan være velsmakende og billig samtidig. Kok opp gode supper og gryter med bønner og linser, og frys ned i porsjoner. Lag mat til hverandre, la ansvaret gå på rundgang. Det er billigere å lage mat til flere enn å bare lage til seg selv, dersom man regner i øre per snute. Inviter til frokost, og be alle som kommer om å ta med seg litt hver - det er en god gammel klassiker - utrolig hyggelig og annerledes enn å møtes om kvelden. Det kan gjøres på en lørdag med åpent hus, stormende jubel og frie tidsrammer, eller det kan gjøres en kald mandagsmorgen for å få en varm start på uka før alle går på jobb og skole. Vi skal for eksempel ha sånn på lørdag, og jeg gleder meg - for det er altfor lenge siden sist. Lær deg å bak brød, hvis du spiser det. Bak masse. Lær deg å lage mat. Det er kult, lurt og ganske populært.

*Meld deg som frivillig til å arbeide for festivaler innen kunst, musikk, film eller noe helt annet. Det er kjempegøy. Og så får du være der gratis etterpå, og ofte får du masse frynsegoder og nye venner. Det er også fantastiske muligheter innen frivillighetsarbeid for Røde Kors for eksempel, der man kan gi av seg selv og få tilbake i tusindfold, som det heter. Jeg har blant annet jobbet for Oslo Open, Oslo Screen og Røde Kors. Har du noen bra frivillighetshistorier? Eller en plass du har lyst til å jobbe?

*Forsøk å unngå kjøp som du ikke trenger. Dette er bra for miljøet også! Kjøp brukt når du kan. Personlig synes jeg at H&M og IKEA (for eksempel) har masse som forsåvidt er fint, MEN det er laget for at folk skal ha et forbruk som ikke ligner grisen, og det er masseprodusert. Du fortjener bedre! Og må jo omgi deg med ting med sjel. Oslo har masse spennende bruktbutikker! Fretex, Maritabutikken (billig, masse fine fat og sånn), Backflash, Uff Underground og så videre... Hvis du skal kjøpe noe nytt, vær bevisst da også. Ikke undervurder deg selv som forbruker (eller på andre måter). Se om de på Friends Fairtrade har det du trenger, eller om du kan kjøpe direkte av folk som syr, lager brukskunst og kunst. Ingenting er som å gjøre det beste ut av noe!

*Dersom du ser at økonomien går skikkelig dårlig: Ikke fortvil, det er IKKE verdens undergang. Dette er det mange som tidligere har kommet seg igjennom. Sannsynligheten er stor for at det kanskje vil skje flere ganger, særlig dersom du er som meg. (Merkelig nok har man en tendens til å bli like skuffet hver gang). Forsøk å se ting i perspektiv. Gråt en liten skvett hvis du vil. Legg deg ned på gulvet og hyl litt, men reis deg opp igjen. Snakk med noen, og eventuelt be om hjelp av noen du kjenner. Skaff deg en ekstrajobb og/eller kutt ned på utgiftene. Ha dogme-perioder - to uker der du bare skal spise det som er i fryseren, kjøleskapet og matskapet fra før, og det som faller ned på nesa di, en måned uten å gå ut på byen, eller noe annet. Noen som har gode forslag?

*Dersom du har det vanskelig på andre måter: innrøm det, for deg selv, og så for noen du stoler på. Snakk om det, og be om hjelp. Det er ikke lett å være ung, alltid, selv om vi er veldig priviligerte i dette landet. Generelt er det mange utfordringer som menneske, og det er nok en mening med det også. Men det er ingen grunn til å ikke ta på alvor det man synes er vanskelig. Vi mennesker er likere enn det vi a og til føler - følelsen av å være bortkommen, lost, utilstrekkelig, murt inne i et hjørne - den tror jeg alle kan kjenne seg igjen i. Selv om det ikke ser sånn ut på utsiden. Det hjelper å snakke! Og tillate.

*Del! Fattig er den som teller sine penger!

*Se på himmelen. Den er en egen fornøyelsespark! Skyene, himmelens farge gjennom dagen. Solstrålene som bryter gjennom skydekket. Regnbuer, stjerner og andre magiske, vidunderlige herligheter som man enten kan velge å beskue gjennom et blasert blikk, eller som man kan forsøke å åpne seg mer og mer for. Rik er den som kan kjenne vinden på sitt kinn, duften av jord og kraften i sin kropp!

Her skrev jeg om noen av mine konkrete Oslo-favoritter. Ettersom jeg ikke er helt statisk så er det ikke alle av de plassene jeg nevnte der som jeg frekventerer like ofte nå som da, av ulike grunner, og endel andre plasser har kanskje blitt nye favoritter. Kanskje jeg kommer tilbake til det. Men alle plassene som er på lista er helt tipp topp superkule plasser til sitt bruk.

Ha det gøy! Og du som er ny i Oslo - velkommen! Det ER plass til deg.

8 kommentarer:

 1. Bra tips til livet generelt :) Gleder meg til frokost!

  SvarSlett
 2. ååh! jeg elsker dette! både som ny oslostudent og som menneske. trekker det til meg som en svamp. og bildene, ååå! de er kjempefine. hurra!

  SvarSlett
 3. Fine bilder og oppfordringer! Oslo er topp!

  SvarSlett
 4. Fine tips til livet. Du er bra, Elri!

  SvarSlett
 5. Så fint! Nå er jeg ikke akkurat student lenger, men viktige ting å bli minnet på likevel. Ble himla gira på å invitere masse folk på frokostbesøk!

  SvarSlett
 6. fiiiint! liker sånne lister, skal dele den!

  SvarSlett
 7. Johannes - gøy med frokost, ikke sant? :)

  Ane - kult!!! Igjen, velkommen til Oslo - vidunderlig plass å bo, masse muligheter. Si fra hvis du lurer på noe! :)

  Synne - takk!

  Ine - Takk! Du er veldig bra du også!

  Inger Kristine - go for it! Gjør det til en tradisjon! :) Johannes (som kommenterte over) bodde i et kollektiv i Bergen hvor de hadde frokost hver fredag i flere år. Det var åpent hus med venner og venners venner, og ekstremt avslappende stemning. Mye skjedde der.

  Tine, hurra! Tusen takk! :)

  SvarSlett
 8. tusen takk for fiine tips! :) de skal jeg huske på

  Jeg så et pinsvin i går! den krøp sakte over fortauet. og så så jeg en Kjempestor padde som hoppet inn i buska og et rådyr som sto langt borte på den andre siden av jordet.

  SvarSlett