onsdag 24. august 2011
Grønnkålalarmen går!
Nå selges det grønnkål rundt omkring! Det er bare å slå seg løs med den. Benytt dere av muligheten. Jeg har sagt det før, og sier det mer enn gjerne igjen - hadde jeg hatt en hageflekk hadde grønnkål vært noe av det første jeg hadde plantet. Da jeg var på besøk hos en veldig inspirerende og helt spesiell kamerat som bor på en gård på en halvøy utenfor Bergen (her står det om han!) (her er han) for noen år siden, ble jeg helt facinert. Det var tidlig vår, og vi kunne bare gå ut og plukke masse grønnkål - for den hadde stått hele vinteren. Den tåler kulde så bra! Man kunne bare koste bort snøen, sa kameraten min, så kunne man plukke. Så smørdampet vi grønnkålen, tror jeg, og serverte den med fisk. Så den kan brukes som tilbehør, som fyll, den kan finhakkes og haes i lasagne og til pasta, den kan brukes i suppe. Den største trenden er å lage supersprø supersunne grønnkål-chips. Man kan krydre etter hva hjertet begjærer. Noen bruker dehydrator for å tørke dem, og andre bruker stekeovnen.
Jeg kjøpte to store poser grønnkål, vasket kålen godt, rev bladene i passelig store biter (den tykke stengelen brukes ikke når man lager chipsen), og slynget bladene i salatslynge. Man kan også godt tørke bladene med kopphåndduk, eller slynge dem rundt i en håndduk. Jeg blendet sesamfrø og gresskarkjerner i blenderen, og blandet de finmalte frøene med tamari soysaus, limesaft, litt agave og chilipulver, slik at jeg fikk en slags grøtliknende masse. Dette helte jeg over grønnkålen, og blandet så godt jeg kunne, med hendene. Klemte og fordelte, og fikk massen til å sitte fast på bladene. Så fordelte jeg bladene på dehydratorbrettene, og dehydrerte på 40 grader til alt var sprøtt. Alle begynte å le av glede da de fikk smake! Beregn 6-8 timer i dehydrator. Dersom du vil prøve å bruke ovn er varmluft best, på lavest mulig varme. Still ovnsdøra litt på gløtt.
Silje i Siljes Reise brukte næringsgjær og nøtter i sin oppskrift. Da får man et cheezy resultat. Her er hennes versjon: raw grønnkålchips. Ellers har jeg sett mange forskjellige varianter rundt omkring, med balsamico, kokosolje, cashewnøtter, olivenolje, havsalt. Jeg ser også for meg at en masse som også inneholder urter hadde vært godt. Eller litt vårløk! Eller hvitløk! Mulighetene er mange. Geniale greier, for oss som liker sprø, smakfulle, salte og SUNNE ting i en og samme hjemmelagde pakke.
Så - blir det grønnkål? Tips meg gjerne når du finner grønnkål, det er ikke alltid å få tak i. En pose på Røtter koster 39 kroner, og den er i tillegg økologisk. Den var i plettfri stand! Glemte jeg å si hvor sunt grønnkål er? Det er supermat!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Mm, grønnkål eller kale som de kaller det der borte i USA der de putter det i smoothier og alle andre mulige tenkelige steder! fungerer faktisk overraskende bra sammen med frukt i smoothier for det har jo en ganske frisk gressaktig smak, mer enn å smake kål, spør du meg. Spiste en ordentlig god sgrønnkålalat i Brooklyn, med røkt gauda, rista hasselnøtter og artisjokkdressing. Takk for tips! Kanskje det blir et lite besøk på Røtter, selv om jeg synes de har et litt uanstendig prisnivå. Har du forresten prøvd kombucha?
SvarSlettMmmm... Den salaten høres ut som en sikker vinner. Og ja, i smothies! Det hadde jeg glemt, men det skal definitivt prøves. Jeg har smakt kombocha, og elsker det! Særlig når det ikke er for søtt. Det er jo altfor dyr å kjøpe ofte. Har dog hørt rykter om at "noen" har... ehem, det som trengs for å lage det? :) :) Det er jeg VELDIG interessert i.
SvarSlettOg, ja. Det er ikke mulig å basere seg på Røtter-produkter, i hvertfall ikke for de fleste av oss. Men jeg pleier å kjøpe endel der likevel - produkter som man ellers ikke får fatt på her, eller når jeg ser at noen av grønnsakene og fruktene ikke er ekstremt dyre. Og da synes jeg det er veldig verdt det! Det er nok en grunn til at prisene er så dyre også, utover at noen tjener endel på det - er dog ingen økonom. Men det er dyrere å produsere økologisk, særlig når det er så få som gjør det. Føler meg veldig heldig som kan kjøpe LITT der, i hvertfall. Og så bestiller jeg litt, en sjelden gang i blant. Og kjøper i det såkalte Utlandet, varer som varer - kroppsprodukter (eller hva man nå pleier å si), supermat, te, nøtter... Du vet sikkert hva jeg mener. Skal snart innom London på vei til et annet sted, da blir det for eksempel garantert en tur til Wholefoods.
SvarSletthe he, jeg har en scoby ja! en ganske stor og fin en ved navn ruth, du kan godt få en bit av henne hvis du vil? brygget på grønn jasminte sist, det ble utrolig godt!
SvarSlettJippi! Det hadde vært utrolig fett. Og utrolig spennende. Siden jeg var så frekk å bringe scobyen på bane (om enn litt indirekte), vil jeg gjerne bidra med noe til din husholdning også. For eksempel noe dehydrert. :)
SvarSlettFine Elri! Jeg er nok veldig sen med å kommentere dette innlegget, men jeg gjør det likevel:)) Siden det ser ut at du har både grønne fingre og grønn hjerte, ville tipse deg om parsellhage i Oslo. Ja, jeg vet at du kjenner det til om parsellhager, men ville fortelle hvor lett det var å få det! Jeg skrev epost i fjor april til Eterjordet parsellhage (og der kan man søke uansett hvor i Oslo man bor), her er link: http://www.home.no/eterjordet/ Det er omkranset av skogen, ved Østensjøvannet som et sted i Norge hvor det er største variasjon av værnet fugler. Jeg fikk parsell 2 uker etter epost (og det koster bare 300 nok per år)! Utrolig fint å sitte der, når det så er mange fugler som kvitrer. Og ja, der dyrker jeg grønnkål også!
SvarSlett