onsdag 31. august 2011

Eplehøst


En av de beste tingene med høsten må vel være de norske eplene? Lukten av dem er helt himmelsk, og så finnes det så mange varianter! Jeg elsker det rosa i det kritthvite eplekjøttet! (Rosa - jippi!) Når eplene kommer i butikkene kjøper jeg store poser og må kontrollere meg selv så jeg ikke spiser alle på en gang.

Det finnes så mange måter å bruke de deilige eplene på. I helga var vi, bortskjemte som vi er, først med på den flotte Trattoria Populare på Grünerløkka, hvor jeg spiste herlig antipasti og så steinsoppfylt ravioli som var til å dåne av (jeg måtte spørre om det var vegetarisk, det var det egentlig ikke, men de lagde en til oss uten kyllingkraft), og etterpå ble vi invitert hjem til vennene våre på en helt perfekt dessert - en eplepai av aller beste slag. Jeg MÅ spørre om oppskriften! Og så kan man jo lage tarte tartin, den franske eplepaien, med karamelliserte epler og vaniljestang. Heller absolutt ikke å forakte. Eplemos med sitronzest og vaniljestang, eller anisstjerne, eller kanelstang. Epler i salater. Eplesaft. Ferskpresset eplejuice. Eplevin?

Leiligheten vår lukter nå epler i hver en krok, for jeg har dehydratoren full av epler. Jeg har skåret noen av dem i tynne skiver, og lagt dem til tørk. Tørket eple er et skikkelig favorittgodteri. Noen andre epler har jeg kjørt i foodprossesoren sammen med bløtlagte mandler og vaniljepulver. Jeg delte mosen i to, og kjørte den ene delen sammen med en banan og masse kanel. Disse to frukt- og mandelmosene har jeg bredt utover paraflex (det er bakepapir for dehydrator - det kleber ikke!), og det skal nok tørke en god stund før det blir rett konsistens. Så blir det enten kjeks eller litt seigt fruktgodteri. Jeg er en dehydratornovise, men jeg har lidenskapen i orden.

Eplepleple! Hva er din favorittype? Og hvordan liker du eplene best?

9 kommentarer:

 1. Eplepleple! Jeg liker smuldrepai med epler, eplesyltetøy (jeg som egentlig ikke spiser så mye syltetøy), eplepai, og ikke minst mammas eplekake. Gleder meg hemningsløst til jeg kan spise lokale epler - ikke lenge igjen nå!

  SvarSlett
 2. og eplesaft! Ferskpressa eplesaft er best i verden.

  SvarSlett
 3. Mmm! Hjemme på vestlandet har vi et epletre i den lille hagen ved siden av et urtebed og et syrintre. Det er ikke så stort enda, men hvert år gir det fra seg mange røde gode epler som er perfekte i paier! Eller bare på stekepannen med kanel på. Nam!

  SvarSlett
 4. Mmm... Eple(pleple!) Når jeg tenker på epler er det lite som er skremmende med høsten. Takk for eple-innspillene! Det er godt det er flere av oss!

  SvarSlett
 5. Epleeer! Jeg elsker også epler, nærmest forguder dem, faktisk! :D Det er den frukten jeg soleklart har spist mest av opp gjennom livet. Blir aldri lei epler, de er alltid fantastiske. Mine favoritter er norske epler (de rosa med kritthvitt kjøtt, som du nevner) og grønne (granny smith). Nam nam:)

  SvarSlett
 6. jeg liker sure grønne epler best! misunner deg som har et kjøkken og dehydrator til å leke med.

  SvarSlett
 7. Norske epler er i en klasse for seg selv! Syrlige, saftige, aromatiske. Mmmm... Dessverre er de nok ikke så kortreiste her i Tromsø som sørpå, men de er jo fortsatt mer kortreist enn ikke norske epler :)

  Denne paien blir absolutt best med norske epler synes jeg: http://karenoftherags.blogspot.com/2011/04/epleterte.html

  SvarSlett
 8. Jeg er for tiden hektet på gala-eple. Eller var det gaia? De knasker ihvertfall skikkelig og er akkurat som å spise godteri

  SvarSlett
 9. Vi er en hel eplegjeng! Det er strålende! Og tenk så enkelt det er å ha med seg et eple. Fantastisk!

  TInekatrine - vi skal nok gjøre noe morsomt med dehydratoren sammen en gang når tiden er inne for begge. Det blir gøy!

  SvarSlett